Merhaba değerli arkadaşlar, bu makalede veri depolama birim çözümlerini anlatacağım.

Veri depolama birimleri hayatımızda olmazsa olmaz bir gereksinimdir. Ancak veri depolama konusunda çeşitli seçenekler vardır. Kimisi uzun vadeli veri saklama için iyi iken yavaştır, kimisi hızlı veri imkanı transfer imkanı verir iken uzun vadede güvenilir değildir, kimisi de her iki yönde iyi iken fiyatı çok yüksektir.

Depolama çözümleri genel olarak 3’e ayrılır:

1. Doğrudan bağlı depolama alanı (DAS) – Direct Attached Storage

2. Ağ üzerinden bağlı depolama alanı (NAS) – Network Attached Storage

3. Depolama alanı ağı (SAN) – Storage Area Network

DAS: Lokal data paylaşımı ihtiyacı için ideal.

Depolama cihazları, host bilgisayarın parçasıdır. Aynen bilgisyarın hard diski gibidir veya bir sunucuya direk bağlıdır. RAID dizileri veya teyp kütüphanelerine de benzetilebilir. Ağdaki iş istasyonlarının depolama alanına erişmesi için önce sunucuya erişmeleri gerekir. Bu NAS ve SAN’ın zıddıdır. Sunucu bozulursa, kullanıcılar depolama alanına da bağlanamaz. Ucuzdur ve yönetimi kolaydır.

NAS: Dosya seviyesinde paylaşım

Hard disklerden ve yönetim yazılımından oluşur, ki bunlar da tamamıyla dosyaları ağ üzerinde hizmete açmak üzere adanmıştır. Sunucuya bağlı DAS sistemlerdeki gibi arıza veya yavaşlamalardan etkilenmez. Sistemi kapatmadan arızalı diski değiştirme immkanı verir. Tüm işletim sistemlerine dosya paylaştırabilir. DAS sistemde ise yalnızca sunucusunun imkan verdiği işletim sistemlerine paylaşım verebilir. TCP/IP, FC ve CIFS desteği sunar.

SAN – Blok seviyesinde data transferi için yüksek ulaşım imkanı

Lokal ağdan bağımsız olarak depolama alanı ile sunucular arasında çalışan yüksek performanslı bir depolama ağıdır. Çok kritik uygulamalar için kullanılır. SAN alt yapısında, NAS, DAS, RAID dizileri veya teyp kütüphaneleri, sunuculara fiber kablo ile bağlanır.Dosya düzeyinde paylaşım imkanı sağlayan DAS ve NAS’tan farklı olarak, SAN büyük data bloklarını taşıma imkanı sunar. Veritabanı, görüntü işleme gibi uygulamalar için önemlidir. Çok sayıda kullanıcı sorunsuz hizmet alabilir.

File Servisler için genelde NAS tipi yada NAS hizmeti veren storage cihazları tercih edilir. VMware, Hyper-V gibi ortamlar için de genelde SAN servisi veren storage cihazlarını tercih ediyoruz.