EMC vVNX ; Test ve geliştirme ortamları için yazılım tanımlı bir depolama platformu olan EMC vVNX Community Edition ile kullanıcılar, daha küçük bir altyapı ve daha hızlı bir dağıtım için genel amaçlı sunucu donanımında vVNX’i hızlı bir şekilde sağlayabilirler.

vVNX  ücretsiz bir sürümdür. vVNX, tutarlı bir yönetim arayüzü, anlık görüntü ve uzaktan çoğaltma gibi VNX kullanıcılarına aşina olan, tutarlı bir yönetim arayüzü, NAS ve SAN depolama protokolleri ve veri hizmetleri için destek sağlar.

vVNX deneme lisansını edinmeden ve etkinleştirmeden önce, aşağıdaki işlemleri tamamlamış olmanız gerekmektedir.

Ürün hesabı oluşturmak için kayıt olmanız gerekmektedir.

https://developer-content.emc.com/login/register.asp

Kayıt olduktan sonra Emc vVNX yazılımını *.ova uzantılı olarak indiriniz. Aşağıdaki özellikte yeterli sistem kaynağımız var ise kuruluma başlayabiliriz.

Select an OVF template bölümünde Local File’dan indirdiğimiz Vvnx templatemizi seçtikten sonra next diyerek devam ediyoruz.

Select a Name Folder’da , Virtual machine name kısmında  vcenter’ımızda gözükecek ismi belirliyoruz. Select a location for the virtual machine’da ilgili datacenter’ımızı seçtikten sonra next diyerek devam ediyoruz.

Select a compute resource bölümünde , ilgili resource yapımız var ise onu seçebilir veya ilgili hostumuzu seçerek next diyerek devam edebiliriz.

Review details bölümünde , *. Owa ile ilgili detaylar karşımıza gelecektir. Next diyerek devam ediyoruz.

License agreements’da Lisans sözleşmesini kabul ederek next diyerek devam edelim.

Select storage’de Vvnx’imin kurulacağı datastore’u seçiyorum.

Select networks bölümünde destination network bölümünden ilgili network vlan’larını seçiyorum. Next diyerek devam ediyorum.

Customize template’de IPv4 kullanacağımız için, Leave Blank for Automatic Configuration bölümünden , kurulum sonra yapılandıracağımız ve giriş yapacağımız web arayüzü ip adres bilgilerini tanımlıyoruz.

Ready to complete’de ise son kontrolleri yaptıktan sonra Finish diyerek *.owa templatemizi oluşturmaya başlayabiliriz.

Vmware vSphere Client’ten template başarılı bir şekilde oluşmuştur.

Template oluşturma aşamasında verdiğimiz ip adresi ile Emc Vvnx sayfamıza giriş yapıyoruz. Kullanıcı bilgileri default olarak gelmektedir. Daha sonra şifreyi değiştirebilirsiniz.

User Name: admin

Password: Password123#

Karşımıza Configuration Wizard yani yapılandırma sihirbazı gelecektir. Next diyerek devam ediyoruz.

Unisphere License Agreement’da Lisans sözleşmesini okuduktan sonra kabul ediyoruz.

Unisphere Passwords , açılışta varsayılan parolayı değiştirmemiz gerektiğini söylüyor, yeni parola belirleyerek next diyerek devam ediyoruz.

Unisphere Licenses’de , template’i indirir iken tanımladığımız mail adresine lisans dosyası gelecektir. Install License File tıklayarak ilgili lisans dosyamızı gösterebiliriz. Next diyerek devam ediyoruz.

Domain Name System’de yapımızda DNS server’ımız var ise, configuration Dns server bölümünden ilgili dns sunucularımızın ip adreslerini ekleyebiliriz.

Time Server, ortamımıza bir time server var ise IP Address kısmına yazdıktan sonra Add diyerek ekleyebiliriz.

Disk configuration bölümünde , yeni storage pools oluşturacak isek , Create Storage Pools tıklayabiliriz. Biz daha sonra oluşturacağımız için, bir değişiklik yapmadan next diyerek devam ediyoruz.

EMC Support Credentials , ilgili emc tarafında açtığımız kullanıcı adı ve şifremizi girdikten sonra next diyerek devam ediyoruz.

EMC Secure Remote Support Option’da , EMC Secure Remote Support (ESRS), EMC’nin Güvenli Uzaktan Hizmeti’dir. EMC donanımlarınızın EMC tarafından uzaktan, güvenli bir şekilde izlenmesidir. Yes diyerek devam ediyoruz.

ConnectEMC Option’da Emc servislerimizde bir problem olduğundan ilgili SMTP ayalarını burada yapabiliriz.

İSCI Interfaces Configuration’da ilgili İSCI arayüzü ve port’lar karşımıza gelecektir. ISCSI, IP network üzerinden disk ekleme işlemidir.Server üzerinde bulunan bir disk’i, storage üzerindeki LUN veya ip tabanlı cloud diskleri (tabi ISCSI desteği varsa) istenilen başka yerde bulunan bir servera sanal disk diye ekleyip (mount), server’ın kendi diskiymiş gibi kullanabiliriz.

NAS Server configuration bölümünde ise, Create Nas Server tıklayıp , nas cihazımızın bilgilerini ekleyebiliriz.

Summary bölümünde ise , yapılandırdığımız konfigürasyon bilgileri gelecektir,  kontrol ettikten sonra next diyerek devam ediyoruz.

Results’da oluşturduğumuz konfigürasyonda yaptığımız ayarları son kez check (kontrol) etmektedir.

EMC Unisphere Vvnx ‘ miz yapılandırmış olduk.