VMware üzerinde sanal makina oluşturulduktan sonra sanal makina dosyalarının tutulduğu alan içerisinde birden fazla dosya oluşmaktadır.

Oluşan bu dosyaların ne işe yaradığını bilmeniz, herhangi bir problem yaşadığınız da çözümünüzü kolaylaştıracaktır.
Sanal makina dosyalarına bakmak için, işletim sistemi kurulu olduğu datastore’a giriş yapıyoruz.
Sanal makina’da en önemli dosyalardan bir tanesi de konfigürasyon dosyalarıdır.
Bir diğeri sanal makina disk dosyaları,nvram dosyaları ve log dosyalarıdır.

Bu dosyalar üzerinde yapacağınız değişiklikler sanal makinanın açılmamasına sebebiyet verebilir.
Oluşan bu dosyaları sağ tıklayıp, notepad++ ile açabilirsiniz.Uzantılarına göre dosya türleri;

.vmx= Tüm konfigürasyon bilgileri bu dosya içerisinde saklanmaktadır.Bir sanal makinanın ayarlarını düzenlediğinizde değişim yaptığınız ayarlar bu dosya içerisindeki metin içerisinde düzenlenerek saklanır.Bu dosya içerisinde memory boyutu,network kart bilgisi,seri paralel bağlantı noktası bilgileri ,harddisk bilgileri gibi bir çok bilgi yer almaktadır.Bu dosya üzerinden yapacağınız değişiklikler sistemi doğruda otomatik olarak etkilemektedir.Dosya üzerinde değişiklik yapmak isterseniz bir kopyasını alarak değişiklik yapabilirsiniz.
.vmfx= Konfigürasyon detaylarını içermekte ,xml formatında yazılmıştır. Notepad++ ile dosya içeriğini açabilirsiniz.
.vmdk= Sanal makina disk dosyalarını ifade etmektedir.*.vmdk dataların tutulduğu disk dosyalarını ifade etmemektedir. Sanal makina disk dosyaları iki dosya türünden oluşmaktadır.Bunlardan biri büyük datanın bulunduğu disk dosyalarını, diğeri ise disk tanımlama dosyalarını ifade etmektedir.*.vmdk tanımlayıcı disk dosyası sanal disk boyutunu ve geometrisini içermektedir.*.vmdk disk çeşitleri;

*flat.vmdk = Sanal makina data diskini ifade etmektedir. Sanal makina işletim sistemi verileri bu disk içerisinde saklanmaktadır.Disk boyutu, şeçilen disk tipine göre thin,thick türüne göre değişiklik gösterebilmektedir.
*delta.vmdk = Sanal makina snapshot veri dosyalarını ifade etmektedir. Sanal makinanın snapshot’ını aldığınızda delta.vmdk diski oluşmaktadır.
*rdm.vmdk = Sisteme bağlanan rdm disklerini ifade etmektedir.

.nvram= Sanal makina bios ve efi dosyalarını ifade etmektedir.
.vmsd= Sistem üzerinde alınan snapshotlar hakkında bilgi ve megadata’ları tutmaktadır.Alınan snapshot dosyalarının tüm bilgileri burada yer almaktadır..
.vmsn= Snapshot alma sırasında ram bilgilerinin yazıldığı dosyalardır. Her snapshot alındığın’da bu dosya oluşur, silindiğinde otomatik olarak silinir.
.log= Sanal makinaların log dosyalarını ifade etmektedir.