Merhaba değerli arkadaşlar , bu makalede Hyper-V tarafındaki yeniliklerden bahsecedeğim.

Discrete Device Assignment
Yeni bir özellik, bu özellik sayesinde PCI üzerindne donanımları direkt sanal makineye erişim şansı verebiliyorsunuz. Bunun ile ilgili bilgilere linkten erişebilirsiniz.

Encryption support for the operating system disk in generation 1 virtual machines
1 nesil (gen1) sanal makineleri BitLocker ile şifreleme şansınız var. Bitlocker key’lerini depolamak için bir sanal disk oluşturur arka planda.Eğer 2. nesil sanal makine de kullanmak isterseniz Trusted Platform Module (TPM) ihtiyaç duyarsınız. Bu özelliği kullanabilmek için de sanal makine vesiyonu 8 olmalıdır.

Host Resource Protection
Zaman zaman sanal makinedeki processlere istinaden diğer sanal makinelerin performansını etkiliyen durumlar yaşayabiliyoruz. Bu özellik sayesinde direkt dedice edilen kaynak dışında herhangi bir şekilde hostunuza ya da sanal makinelerin performans kaybı yaşamadan sanal makineleri kaynak kullanımında stabil duruma getirebilirsiniz. Bu özellik kapalı olarak geliyor fakat aşağıdaki powershell kodu ile aktif hale getirebilirsiniz.

Set-VMProcessor -EnableHostResourceProtection $true

Hot add and remove for network adapters and memory.
Belkide bu özellik işlerimizi daha kolay hale getirecek; Eğer 2.nesil sanal makine çalıştırıyorsanız makine aktifken RAM ve NIC kaynakları ile direkt oynayabilirsiniz. Herhangi bir şekilde sanal makineyi kapatıp, kaynak artırıp, tekrardan açmanıza gerek yok. İşletim sistemi Linux olan sanal makineler de destekleniyor.

Nested virtualization
Sanal makine içinde sanal makine açmak daima aklımızdan geçiyor,Genel de test ortamları için düşünürüz. Bunları farklı yöntemlerde, farklı hypervisörlerde yapabiliyorduk. Windows Server 2016 ile bu özellikte geldi . Şuan için Intel işlemcileri destekliyor.

Tabii yenilikler bu kadar değil ,Network, Checkpoints Cluster, Shared Virtual Hard Disk, Shielded Virtual Machines, Powershell ile sanal makine yönetme gibi bir çok yenilik ve updateler geçildi.