Bulut teknolojilerinin kullanımının hızlı bir şekilde arttığı günümüzde Microsoftun hiper bütünleşik (hyperconverge) altyapı çözümü olarak sunduğu Azure Stack HCI, firmalara kendi veri merkezlerinde belirli Azure servislerini kullanmalarını sağlayan, Windows ve Linux iş yüklerini barındırmalarına olanak veren bir sistemdir. Gelişen teknolojiler ile birlikte şekillenen ihtiyaçlarımız doğrultusunda bulut teknolojisinin bize sağladığı servisleri kullanabildiğimiz gibi, network gecikmeleri ya da regülatif zorunluluklardan dolayı on prem sistemler de hala tercihlerimiz arasında yer alıyor. İşte bu noktada her iki katmandan da yararlanabildiğimiz Hybrid IT çalışma prensibinde Azure Stack HCI ihtiyaçlarımıza bir cevap veren bir sistem olarak karşımıza çıkıyor.

Resim-1

Azure Stack HCI aslında bir işletim sistemidir. Masaüstü arayüzü bulunmayan core ekranda çalışmakta olup, ip verme, domaine alma gibi temel işlemler core ekrandan yapılabiliyor, ayrıca powershell ekranına düşerek’te yönetim sağlayabiliyoruz. Ms Azure Stack HCI ile minimum 2 maksimum 16 nodelu bir cluster kurabiliyoruz. Cluster yönetimi Windows Admin Center ile yapılabilirken, geleneksel Windows uygulamalarıyla da yapılabiliyor. Ayrıca cluster bir yapı kurduğumuzdan karşı ortamda bir domain controller bulunması zorunlu.

Azure Stack HCI kurulumunu planlarken mutlaka aşağıdaki linkte yer alan Microsoft tarafından onaylanmış uyumlu donanım listesini gözden geçirmeliyiz.

Hyperconverge yapıda ihtiyaçlarımıza göre konfigüre edilmiş donanımların bulunmasının yanında Azure Stack HCI ön yüklü gelen sunucuları da bulabiliyoruz.

https://azurestackhcisolutions.azure.microsoft.com/#/catalog

Ayrıca kurulum için gereksinimlerini https://docs.microsoft.com/en-us/azure-stack/hci/concepts/system-requirements
linkinden kontrol edebiliyoruz.

Desteklenen maksimum donanım değerleri de aşağıdaki gibidir.

Resource Maximum
Physical servers per cluster 16
VMs per host 1,024
Disks per VM (SCSI) 256
Storage per cluster 4 PB
Storage per server 400 TB
Logical processors per host 512
RAM per host 24 TB
RAM per VM 12 TB (generation 2 VM) or 1 TB (generation 1)
Virtual processors per host 2,048
Virtual processors per VM 240 (generation 2 VM) or 64 (generation 1)

Resim-2

Geniş ölçekli sanal desktop ortamları, uzak şube ve uç noktalardaki altyapıların yönetimi, stretch cluster yapısı ile veri merkezlerinin aktif aktif kullanımı ve bir felaket anında sanal yüklerin otomatik olarak sağlıklı veri merkezinde çalıştırılması gibi senaryolarda Azure Stack HCI rahatlıkla kullanılabilir. Çalıştığımız ortamın ihtiyaçları daha farklı da olabileceğinden senaryolar çeşitlendirilebilir.

Azure Stack HCI hakkında bu genel bilgilendirmeden sonra kurulum adımlarına geçebiliriz. Aşağıdaki linkten 30 günlük deneme sürümünü indirebilirsiniz.

https://azure.microsoft.com/en-us/products/azure-stack/hci/hci-download/

İşletim sistemi kurulumu klasik adımlara sahiptir. Medyayı sunucumuza gösterdikten sonra dil ve klavye seçeneklerini belirleyip next ile ilerliyoruz.

Resim-3

Install now diyerek kurulumu başlatıyoruz

Resim-4

Sıfır bir kurulum olduğundan dolayı custom seçeneğini seçerek ilerliyoruz.

Resim-5

Diskimizi de seçtikten sonra kurulum için gerekli bütün girdileri sağlamış oluyoruz. Artık dosyalar kopyalanıp, işletim sistemi kurulumu başlayabilir.

Resim-6

Resim-7

Kurulum tamamlandıktan sonra bizi karşılayan ilk ekranda administrator hesabının şifresini değiştirmemiz gerektiği uyarısını alıyoruz

Resim-8

Administrator hesabının şifresini değiştirdikten sonra, ana menü bizi karşılıyor.

Resim-9

Burda sconfig ekranından tarih/saat ayarı, sunucunun ismini ve domainini değiştirme, network ayarları gibi değişiklikleri ana menüden yapabiliyoruz.

Resim-10