Merhaba değerli arkadaşlar, bu makale’de vCenter Server 6.7 Appliance’de çalışan servisleri ve görevlerini anlatacağım.

applmgmt : Appliance ortamları için API endpoint ve Appliance yönetimi için gereklidir. Bu calışmazsa 5480 portu da çalışmaz.

lwsmd : likewise service manager hostların Active directory katılımı ve user authentication için gereklidir.

vmafdd: Authentication Framework servisidir ve client tarafına sunulacak sertifikaları sağlar her durumda çalışması gereklidir.

vmonapi: vCenter servislerinin durdurulup başlatılması için API servis sağlığını kontrol eder. Çalışmazsa third party üzerinden servisler için API call ve CLI işlemlerini gerçekleştiremezsiniz.

vmware-analytics: VMware Analytics Service CEIP’e katıldıysanız anonim datanın toplanmasını ve VMware Cloud’a gönderilmesini sağlar.

vmware-cm : Component Manager : Componentlerin vc’ye register edilmesi ve lookup işlerini yapar.

vmware-content-library : Bu servis content library özelliklerini ve vCenter instance’ları arasındaki senkronizasyonu kontrol eder.

vmware-eam : ESX agent manager servisi third party entegrasyonları ve OVF deployment için gereklidir. NSX tarzı bir uygulama için hayatidir.

vmware-perfcharts: Performance Charts servisi vCenter server içerisindeki objeler için performans datasının toplanmasını grafik arayüzü ile sunulmasını sağlar.

vmware-rhttpproxy : vSphere API’ya yapılan istekleri karşılamakla sorumludur. Ayrıca managed object browser (MOB)’da bu servis tarafından karşılanır.

vmware-sca : Servis konfigürasyonlarını kontrol eder. Service-control CLI’ı servisleri tek tek konfigüre etmek için kullanabilirsiniz.

vmware-sps : vSphere Profile-Driven Storage Service storage profillerini yönetebilmek için gerekli olan servistir.

vmware-statsmonitor : Appliance monitoring service olarakda adlandırılır ve appliance OS’in kaynak kullanımını izler.

vmware-updatemgr : Update Manager servisidir. Update manager kullanabilmeniz için çalışmalıdır. Update manager arayüzünde hata alırsanız durdurup çalıştırın.

vmware-vapi-endpoint : vAPI için bağlantı noktasıdır. vSphere ortam otomasyonu için olmazsa olmaz.

vmware-vmon : vCenter servislerinin durdurulup başlatılması işlemlerini gerçekleştirir.

vmware-vpostgres: vPostgres servisidir ve Appliance sürümlerinde vCenter Database postgresql üzerinde tutulur. Çalışmazsa vCenter fonksiyonelliğini kaybeder.

vmware-vpxd : ESXi hostlarla konuşan ve yöneten en hayati servistir. 6.0 ve öncesinde UI bağlantısı da bu servise bağlıydı.

vmware-vsan-health : vsan health monitoring servisidir. vSAN kullanmıyorsanız gereksizdir.

vmware-vsm :VM ve vApp’ler için sanal servis yapılandırmasını kontrol eder.

vsphere-client: Yeni sürümlerdeki flash arayüzü sağlayan servistir.

vsphere-ui: Yeni HTML5 web arayüzü için kullanılan servistir.

vmcam : vSphere authentication proxy olarak geçer ve ESXi hostları AD’ye alırken proxy gibi davranir. Her hostta tek tek AD bilgisi girmemiz gerekmez.

vmware-imagebuilder : Image Profilleri oluşturmanızı ve düzenlemenizi sağlar. Kritik değildir.

vmware-mbcs : VMware Message Bus Configuration Service. ESXi hostların RabbitMQ konfigurasyonunu vCenter üzerinden yapabilme yeteneği sağlar. Default olarak kapalıdır.

vmware-netdumper: Netdumper servisi ESXi host DUMP düşürdüğünde mevcut makineye değilde network üzerinden vCenter server’a yönlenmesini sağlar. Bu sayede PSOD gibi durumlarda DUMP analiz için korunmuş olur.

vmware-rbd-watchdog: VMware vSphere Auto Deploy Waiter auto deploy özelliğinin kullanılabilmesi için gerekli servistir.

vmware-vcha : vCenter HA kurulduğunda kontrol bu servis aracılığıyla yapılır. HA yoksa çalışmasına gerek yoktur.

vsan-dps : VMware VSAN Data Protection Service