Bugünkü yazımda WinImageConverter aracını kullanarak Microsoft Azure platformu üzerinde çalışan sanal makineyi VMware ortamına taşıma işleminden bahsedeceğim. Peki herkes bulutlara taşınıyorken şimdi bu nereden çıktı diye soranlar olabilir. Nereden çıktığını, neden böyle birşeye ihtiyaç duyabileceğinizi tek madde ile açıklamak istiyorum ama içinde yaşadığımız coğrafyadan dolayı bunun tek madde ile hatta tek makale ile açıklamanın yetersiz kalacağını düşünüyorum 🙂 Sanırım bu kadar espri yeter, tabi ki işimiz bilişim olduğundan ve her zaman birden çok alternatife ihtiyaç duyabileceğimizden dolayı bu yazıyı yazmak istedim. Fazla bilgi farklı farklı çözümler sanırım göz çıkarmayacaktır 🙂

Makalenin başında sizlere bahsettiğim WinImageConverter’ın ne yaptığını kısaca açıklamak istiyorum. DMF, VHD, FAT, ISO, NTFS,VMDK ve Linux dahil olmak üzere birçok image formatını dönüştürebilen 3. party converter aracıdır. Bu araç ile sadece Azure ortamındaki sanal makinelerinizi değil aynı zamanda AWS ortamında yer alan sanal makinelerinizi de convert ederek VMware yapınıza taşıyabilirsiniz.

Adım adım taşıma işlemine geçelim, öncelikle Microsoft Azure sayfasına giriş yaptıktan sonra Home >Virtual Machines  kısmından taşıyacağım makineyi şeçiyorum.

Resim-1

Bu taşıma işlemi yapılmadan önce makineyi stop etmeniz gerekmektedir.

Resim-2

Sol tarafta bulunan Settings > Disk > OS disk tıkladıktan sonra disk içeriğine giriş yapıyoruz.


 Resim-3

Disk > Disk Export > Generate URL (3600) >  Generate URL tıklıyoruz.


Resim-4

Download the VHD file tıklayıp , Azure’daki sanal sunucu diskini indirmeye başlıyoruz.


Resim-5

İndirmiş olduğumuz *.vhd dosyasını convert etmek için WinImage programını çalıştırarak Disk > Convert Virtual Hard Disk Image tıklayıp, indirdiğiniz dosyayı seçiyoruz.


Resim-6

Convert işlemi başlamadan önce bir isim ve kaydedeceğimiz alanı seçerek devam ediyoruz.


Resim-7

Convert işlemi tamamlandıktan sonra https://IPAdress_Hostname  şeklinde vSphere Client ‘a giriş yapıyoruz.   onrasında ilgili dosyayı VMware ortamımızda bulunan uygun datastore ( Datastore->Browse Files->Upload Files)  yüklüyoruz.


Resim-8

İşlemimize devam ediyoruz.


Resim-9

Upload işlemi gerçekleştikten sonra makinemizi power on ediyoruz.

Resim-10