Merhaba değerli arkadaşlar, bu makalede VMware virtual disk modlarını anlatacağım.

VMware’de sanal bir makina oluşturduğumuz’da Virtual Disk’ler ekliyoruz, bu disklerin modları ve bu modların ne işe yaradığı kısaca anlatacağım.

ESXi Raw Device Mapping(RDM) desteği mevcuttur, bu destek sayesinde VMFS dosyalarının SCSI disklere veya LUN’lara direk erişmesine olanak sağlar. Raw Device için VMFS volumu proxy görevini görür ve VMFS RDM’e özel bir dosya olarak erişir. RDM dosyaları meta verileri kullanarak fiziksel aygıtlara ve disklere erişim sağlar. Genelde VMware ESXi’da disk depolama için VMFS tavsiye edilir.

ESXi üç çeşit disk modu bulunmaktadır; Independent persistent, Independent nonpersistent, ve Snapshot (Dependent) diskler. Bu modlar aşağıdaki özelliklere sahiptirler.

1) Independent persistent : Değişiklikleri hemen diske yazılır bu nedenle bu mod en iyi performansı sağlar.

2) Independent nonpersistent : Değişiklikler sistem kapandığında kaybolur diske yazılmaz. Bu disk modunda, diske yazılan datalar bir redo log dosyalarına eklenir. Sanal makina disk’den okuma yaptığında öncelik olarak ESX redo log dosyalarını kontrol eder( redo log içindeki disk bloklarındaki dizine bakılır) ve ilgili bloklar listeleniyorsa ,bu bilgileri okur. Aksi durumda, sanal makina için base disk okunmuş olur. Redo loglar, bir sanal makinanın dosya sistemindeki değişiklikleri izleyen ve değişikliklere izin veren yada bir önceki zamana geri dönmeye olanak sağlayan log dosyalarıdır. Bu işlem performans sorununu da beraberinde getirir.

3) Snapshot : Bu bir depented disk modudur ve default olarak gelir. Anlık olarak sanal makinaların snapshot’ını alır ayrıca bu snapshot’ın içersinde bellek ve diskdeki sanal makina ayarları gibi bir çok bilgileri de içerir. Bir sanal makinayı snapshot’tan geri döndüğünüzde , makinanın snapshot aldığınız zaman içersindeki mevcut durumuna geri dönmüş olursunuz. Snapshot’lar redo log dosyalarını kullanır ve buda performansı etkiler bu nedenle gereksiz snapshot’ların sistemde tutulması performans konusunda sorun çıkarabilir.

ESXi birden çok disk türlerini destekler şimdi bu disk türlerini inceleyelim ;

1)Thick : Thick diskler oluşturuldukları zaman oluşturulan alan kadar disk’de yer kaplayan disk türüdür.Bu disk türleri kendi içinde eager zeroed ve lazy zeroed olmak üzere ikiye ayrılır.

a)Eager-zeroed :Eager-zeroed thick diskler allocated edilmiş tüm alana sahiptirler ve oluşturulduğu zaman sıfırlanırlar. Bu diskleri oluşturmak için gereken süreyi uzatır fakat her blok’a ilk defa data yazılacağı için performans açısından en iyi çözümü sağlar.

b)Lazy-zeroed :Lazy-zeroed thick diskler de ilk oluşturdukları zaman allocated edilmiş tüm alana sahiptirler fakat her blok yalnızca ilk data yazıldığında sıfırlanır. Bu diskin daha kısa sürede oluşturulmasını sağlar fakat bir blok’a ilk kez yazılacağından performansın düşmesine neden olur. Diske data sonradan yazılmasına rağmen eager-zeroed thick disk’lerle aynı performansa sahiptiler.

2)Thin :Thin Virtual disk’ler oluşturulduğunda tanımlanan disk alanı kadar fiziksel disk’de alan allocate etmezler, thin-provision sayesinde ihtiyacı olan alan kadar allocate işlemini gerçekleştiriler bu yazılmamış dosya blok’larına ilk defa data yazılacağı için yüksek I/O oluşmasına neden olur fakat eager-zeroed thick disk’ler ile aynı performansa sahiptirler.