VMware vSphere Replication, VMware’in vSphere platformunun sanal makinelerin (VM’ler) bir konumdan diğerine replikasyonunu sağlayan bir özelliğidir. Bu özellik, işletmelerin bir felaket durumunda verilerini ve uygulamalarını korumalarının yanı sıra birincil veri merkezlerinde kesintisiz bakım ve güncelleme yapmalarına olanak tanır.

Resim-1

vSphere Replication kullanırken dikkat edilmesi gereken en önemli hususlardan biri ağ bant genişliğidir. Çoğaltma ağ üzerinden gerçekleştirilir ve VM’lerin zamanında replication sağlamak için yeterli bant genişliği gerektirir. Gereken bant genişliği miktarı, çoğaltılan VM’lerin boyutuna ve sayısına ve çoğaltma işleminin sıklığına bağlı olacaktır. İşte burada vSphere Replication Calculator yardımcı olmak için devreye giriyor. vSphere Replication Calculator, kullanıcıların vSphere Replication için gereken ağ bant genişliği miktarını tahmin etmelerine yardımcı olan bir araçtır. Ayrıca, hedef sitede gereken depolama miktarı ve kullanılabilir ağ bant genişliğine dayalı olarak gerçekleştirilebilecek maksimum eşzamanlı çoğaltma sayısı hakkında bir tahmin sağlar.

Buradan hesaplamayı başlatabilirsiniz. VM sayımızı yazdıktan sonra gerekli disk miktarını ve Mbps hızımızı yazıyor,, bizlere Ortalama kurtarma noktası hedefini yani RPO gösterecektir.

Resim-2

RPO değerinide replication’da hesaplamaktadır. Kaç dakika içerisinde replikasyonu tamamlayacağın bilgisini de “RPO” seçerek erişebilirsiniz.

Basitçe ifade etmek gerekirse, Kurtarma Noktası Hedefi (RPO), işletmenin kaybetmeyi göze alabileceği ve işletmeye önemli bir zarar vermeden çalışmaya devam edebileceği veri miktarıdır. RPO, kapalı kalma süresi boyunca kabul edilebilir veri kaybı toleransı süresiyle iş sürekliliğini sağlar. Şirketiniz tarafından “kabul edilebilir” sürenin belirlenmesi, iş sürekliliği planınızda son derece önemlidir. RPO ne kadar uzun olursa, uzun çalışmama süresi nedeniyle veri kaybı olasılığı o kadar artar.

RPO, hedeflerinizi belirleme aşamasını belirler. olağanüstü durum kurtarma (DR) planı. Bu nedenle, hangi uygulamaların, süreçlerin veya bilgilerin kurtarılması gerektiğine karar vermek için verilerin kritikliğini değerlendirmek önemlidir. Kritiklik düzeyine bağlı olarak, verileri geri yüklemelisiniz. RPO, son yedeklemenin belirtilen zaman diliminde ve yedekleme türünde listelendiğinden, RPO tamamen yedekleme sisteminize bağlıdır. Bireysel RPO ile veri yedeklemeleri tipik olarak her saat, 24 saat, 12, 8 ila 4 saat veya belki her 10 dakikada bir otomatikleştirilebilir. Bu, 1 saatlik RPO için bir saatlik veriyi kaybedebileceğiniz veya 24 saatlik veriyi kaybetmeniz uygunsa, RPO’nuz 20 saate ayarlanmıştır demektir.

Resim-3